Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g wątróbek drobiowych
- mąka pszenna do oprószenia
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- mleko
- Dressing:
- 100 g malin świeżych lub mrożonych
- 80 g cukru
- 30 ml octu balsamicznego
- ok. 20 ml oleju rzepakowego
- oliwa z oliwek
- Do podania:
- mix sałat (rukola, endywia, sałata masłowa, sałata rzymska)
- garść świeżych malin
- 50 g orzechów włoski
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wątróbki myjemy, oczyszczamy z błon i żyłek. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing. Maliny zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały gaz, jak się zupełnie rozpadną i puszczą sok dolewamy ocet. Blenderem ucieramy i przecieramy je przez sitko, później stopniowo dolewamy olej cały czas miksując blenderem. Dressing doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Wątróbki osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym masłem, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony, na koniec na chwilę przed ściągnięciem z patelni doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzeszki włoskie. Na talerzu układamy różne sałaty, lekko je solimy i przyprawiamy pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą. Orzechy kroimy drobniej. Układamy na sałatach wątróbki, skrapiamy dressingiem malinowym, układamy świeże maliny i wszystko obsypujemy orzechami.
Wątróbki osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym masłem, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony, na koniec na chwilę przed ściągnięciem z patelni doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzeszki włoskie. Na talerzu układamy różne sałaty, lekko je solimy i przyprawiamy pieprzem oraz skrapiamy lekko oliwą. Orzechy kroimy drobniej. Układamy na sałatach wątróbki, skrapiamy dressingiem malinowym, układamy świeże maliny i wszystko obsypujemy orzechami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W