Naleśniki z serami, szpinakiem i szynką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 8 naleśników
- 2 kulki mozzarelli
- 1 szklanka startego, żółtego sera
- 8 plastrów szynki
- 300 g rozmrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- ok. 1 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło
Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczka chili w płatkach lub ½ małej papryczki chili
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 pęczek bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szpinak miksujemy z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowujemy beszamel rozpuszczając 1 łyżkę masła, przesmażając na nim łyżkę mąki, a następnie dolewając stopniowo mleko cięgle mieszając. Doprawiamy świeżo tartą gałką, solą i pieprzem.
Na każdym z naleśników kładziemy porwane kawałki mozzarelli, plaster szynki, porcję szpinaku i obsypujemy startym serem (część sera zostawiamy na koniec). Zwijamy w ścisłe rulony.
Pomidory miksujemy blenderem z czosnkiem, chili, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy drobno poszatkowaną bazylię.
Dno naczynia do zapiekania smarujemy sosem pomidorowym.
Naleśniki kroimy na 4 kawałki i układamy dość ściśle w naczyniu, polewamy beszamelem i obsypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i całość się ładnie zapiecze. Serwujemy gorące.
Przygotowujemy beszamel rozpuszczając 1 łyżkę masła, przesmażając na nim łyżkę mąki, a następnie dolewając stopniowo mleko cięgle mieszając. Doprawiamy świeżo tartą gałką, solą i pieprzem.
Na każdym z naleśników kładziemy porwane kawałki mozzarelli, plaster szynki, porcję szpinaku i obsypujemy startym serem (część sera zostawiamy na koniec). Zwijamy w ścisłe rulony.
Pomidory miksujemy blenderem z czosnkiem, chili, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy drobno poszatkowaną bazylię.
Dno naczynia do zapiekania smarujemy sosem pomidorowym.
Naleśniki kroimy na 4 kawałki i układamy dość ściśle w naczyniu, polewamy beszamelem i obsypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i całość się ładnie zapiecze. Serwujemy gorące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W