Falafel z fasoli z sałatką
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 20 dag fasoli Jaś
- 1 gruba kromka białego chleba bez skórki
- 6 dag kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia
Sałatka:
- 1 endywia
- 1 garść roszponki
- 1 garść kiełków brokuła
- 6 pomidorów koktailowych
- 1 ogórek
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z namoczonej przez noc fasoli zdejmujemy skórkę, którą wyrzucamy. Odsączoną fasolę miksujemy do uzyskania konsystencji kaszki. Moczymy kromkę chleba bez skórki w wodzie przez kilka minut, po czym odsączamy i dodajemy do fasoli, do której dodajemy również odsączoną kaszę jęczmienną, którą moczyliśmy w wodzie przez godzinę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, pieprz cayenne, mielony kmin i sól. Wszystko razem dobrze mieszamy i lekko zwilżonymi w wodzie palcami formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Falafele układamy na talerzu z liśmi sałaty wymieszanymi z roszponką, kiełkami, pokrojonymi pomidorami i ogórkiem. Całość polewamy sosem z miodu wymieszanego z musztardą francuską.
Falafele układamy na talerzu z liśmi sałaty wymieszanymi z roszponką, kiełkami, pokrojonymi pomidorami i ogórkiem. Całość polewamy sosem z miodu wymieszanego z musztardą francuską.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W