Falafel z fasoli z sałatką

Falafel z fasoli z sałatką
Oceń przepis:
61 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Sałatka:
  • 1 endywia
  • 1 garść roszponki
  • 1 garść kiełków brokuła
  • 6 pomidorów koktailowych
  • 1 ogórek
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z namoczonej przez noc fasoli zdejmujemy skórkę, którą wyrzucamy. Odsączoną fasolę miksujemy do uzyskania konsystencji kaszki. Moczymy kromkę chleba bez skórki w wodzie przez kilka minut, po czym odsączamy i dodajemy do fasoli, do której dodajemy również odsączoną kaszę jęczmienną, którą moczyliśmy w wodzie przez godzinę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, pieprz cayenne, mielony kmin i sól. Wszystko razem dobrze mieszamy i lekko zwilżonymi w wodzie palcami formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Falafele układamy na talerzu z liśmi sałaty wymieszanymi z roszponką, kiełkami, pokrojonymi pomidorami i ogórkiem. Całość polewamy sosem z miodu wymieszanego z musztardą francuską.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA