Pleśniak
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g zimnego masła
- 140 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 15 g kakao
Beza:
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Warstwa owocowa:
- 650 g czarnej porzeczki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misie miksera połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i wymieszaj do powstania jednolitego ciasta.
Ciasto podziel na 3 części i do jednej dodaj kakao, wymieszaj. Ciasto kakaowe i jeszcze jedną część ciasta owiń folią i wstaw do zamrażarki na 40 minut. Jedną częścią ciasta wyłóż spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem. Wstaw do zamrożenia na 15 minut, a później piecz w 180 stopniach C przez 15 minut.
Białka w temp pokojowej ubij do powstania piany „jak od piwa”. Zacznij dodawać cukier partiami i ubijaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj skrobię i chwilę wymieszaj.
Porzeczki wymieszaj z cukrem i skrobią i wyłóż je na upieczony spód. Na porzeczki zetrzyj kakaowe ciasto kruche. Wyłóż ubitą bezę. Na bezę zetrzyj zamrożone, jasne ciasto kruche.
Ciasto piecz w 175 stopniach C 40-45 minut. Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 20 minut. Po tym czasie wystaw ciasto na blat.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź