Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 3 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1,5 kg udziec jagnięcy z kością
- 3 ząbki czosnku pokrojone w cząstki
- ½ szklanki musztardy sarepskiej
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula posiekana
- 1 marchewka pokrojona w krążki
- tymianek
- liść laurowy
- 1 szklanka czerwonego wina
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 230 stopni C. Usuń z wierzchu udźca błony i nadmiar tłuszczu. Usuń wewnętrzne kości, zostawiając goleń. Wewnątrz mięso natrzyj solą, pieprzem i 2 łyżkami musztardy. Zesznuruj udziec i przypraw solą i pieprzem z wierzchu. Ostrym czubkiem noża nakłuwaj równomiernie powierzchnię mięsa i w otwory wkładaj cząstki czosnku. Rozpuść w rondelku masło z olejem. Przełóż udziec do brytfanki, szwem do góry, posmaruj tłuszczem i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach pieczenia obróć mięso na drugą stronę, dodaj zioła i warzywa i piecz dalsze pół godziny do średnio krwistego wysmażenia. Wyjmij mięso z brytfanny i odstaw by odpoczęło. Zlej z naczynia tłuszcz i postaw na palniku. Dodaj resztę musztardy i zalej wszystko winem. Zagotuj i mieszaj by zapieczony sok odkleił się od dna brytfanki. Przecedź sos przez sito do oddzielnego rondelka i odparuj do odpowiedniej konsystencji. Pieczeń krój w plastry i podawaj z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W