Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą

Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1,5 kg udziec jagnięcy z kością
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cząstki
  • ½ szklanki musztardy sarepskiej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula posiekana
  • 1 marchewka pokrojona w krążki
  • tymianek
  • liść laurowy
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 230 stopni C. Usuń z wierzchu udźca błony i nadmiar tłuszczu. Usuń wewnętrzne kości, zostawiając goleń. Wewnątrz mięso natrzyj solą, pieprzem i 2 łyżkami musztardy. Zesznuruj udziec i przypraw solą i pieprzem z wierzchu. Ostrym czubkiem noża nakłuwaj równomiernie powierzchnię mięsa i w otwory wkładaj cząstki czosnku. Rozpuść w rondelku masło z olejem. Przełóż udziec do brytfanki, szwem do góry, posmaruj tłuszczem i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach pieczenia obróć mięso na drugą stronę, dodaj zioła i warzywa i piecz dalsze pół godziny do średnio krwistego wysmażenia. Wyjmij mięso z brytfanny i odstaw by odpoczęło. Zlej z naczynia tłuszcz i postaw na palniku. Dodaj resztę musztardy i zalej wszystko winem. Zagotuj i mieszaj by zapieczony sok odkleił się od dna brytfanki. Przecedź sos przez sito do oddzielnego rondelka i odparuj do odpowiedniej konsystencji. Pieczeń krój w plastry i podawaj z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA