Sałatka z pieczonej marchewki z ziarnami i pęczakiem

Sałatka z pieczonej marchewki
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchew i selera myjemy i obieramy. Kroimy w dość grube słupki podobnej wielkości i wkładamy do miski.
Cukinię kroimy w półplasterki i odkładamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Do marchewki dodajemy 2-3 łyżki oliwy, przyprawiamy całość pieprzem cayenne, tymiankiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Mieszamy dokładnie i wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do pieca na ok. 35 minut.
W tym czasie miażdżymy czosnek i wraz ze szczyptą soli ucieramy go w moździerzu dolewając oliwę. Na suchej patelni prażymy krótko płatki owsiane i po 2-3 minutach dorzucamy ziarna dyni, krótko razem prażymy i ściągamy z patelni.
Do marchewki w piecu dorzucamy cukinię, polewamy wszystko miodem i obsypujemy sezamem i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Gorące warzywa rozkładamy na talerzach, polewamy oliwą w czosnkiem i obsypujemy płatkami z dynią i kaszą pęczak.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA