Sałatka z brokułów z migdałami i rodzynkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- migdały w płatkach
- 2 garście rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki orzeszków nerkowca
- ½ szklanki komosy ryżowej
- Sos curry:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- rukiew wodna do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Brokuł gotujemy krótko w wodzie z solą i cukrem.
Jak będzie lekko miękki, ale nadal jędrny, odcedzamy go i od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą, najlepiej z kostkami lodu.
Płatki migdałowe i nerkowce prażymy krótko na suchej patelni.
Składniki na sos mieszamy w osobnej miseczce.
Komosę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Na półmisku układamy różyczki brokułu, obsypujemy je ugotowaną komosą ryżową. Polewamy całość częścią sosu. Posypujemy rodzynkami i prażonymi orzechami. Wierzch dekorujemy listkami rukwi wodnej lub innymi ulubionymi ziołami.
Jak będzie lekko miękki, ale nadal jędrny, odcedzamy go i od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą, najlepiej z kostkami lodu.
Płatki migdałowe i nerkowce prażymy krótko na suchej patelni.
Składniki na sos mieszamy w osobnej miseczce.
Komosę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Na półmisku układamy różyczki brokułu, obsypujemy je ugotowaną komosą ryżową. Polewamy całość częścią sosu. Posypujemy rodzynkami i prażonymi orzechami. Wierzch dekorujemy listkami rukwi wodnej lub innymi ulubionymi ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W