Croque monsieur

Croque monsieur
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • dwie kromki jasnego chleba
  • 1 łyżka crème fraîche
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej
  • szczypta papryki
  • szczypta pieprzu
  • garść startego grujera lub comté
  • 1 cienki plaster dobrej szynki
  • sklarowane masło do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przekrój dwie kromki tak, żeby wciąż były z jednej strony złączone, jak portfel. Wymieszaj crème fraîche z musztardą i papryką, a następnie posmaruj tym szczodrze wnętrze „portfela”. Dopraw pieprzem. Do kanapki wsyp trochę startego sera, potem połóż plaster szynki i znów posyp go serem. (Możesz też wymieszać ser ze śmietaną i musztardą, a następnie tą miksturą posmarować chleb).
Ściśnij dłonią kanapkę. Podgrzej na patelni sklarowane masło i podsmaż kanapkę z obu stron, aż zrobi się złocista, a ser roztopi się. Podawaj z sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA