Rolada orzechowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 3 jajka
- 1/3 miarki cukru
- 2 łyżki mąki
- pół miarki zmielonych orzechów laskowych
- 2/3 miarki gęstej śmietany
- kropla ekstraktu waniliowego
- szczypta cynamonu
- kakao do posypania
- cukier puder do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200?C. Wyłożyć blachę 20 x 30 cm papierem nasmarowanym z obu stron masłem. Wrzucić jajka i cukier do szklanej lub metalowej miski i postawić na garnku wypełnionym na 2,5 cm lekko gotującą się wodą (miska nie może jej dotykać). Ucierać, aż żółtka potroją swoją objętość, zgęstnieją i staną się jedwabiste, ok. 10 minut. Zdjąć z gazu. Przesiać mąkę i orzechy na ciasto i łagodnie wymieszać. Wylać ciasto równą warstwą na patelnię. Piec do zrumienienia wierzchu, 10 ? 12 minut. Tymczasem przyszykować się do wyjęcia ciasta: rozłożyć wilgotną ściereczkę na desce lub odwróconej blasze. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, zdjąć delikatnie papier i natychmiast je zwinąć. Odstawić, żeby wystygło do temp. pokojowej, ok. 5 minut. Ubić śmietanę z odrobiną ekstraktu waniliowego i szczyptą cynamonu. Rozwinąć ciasto, oprószyć proszkiem kakaowym, rozsmarować śmietanę i z powrotem zwinąć w roladę. Ułożyć na półmisku. Posypać cukrem pudrem i proszkiem kakaowym. Ozdobić rządkiem orzechów laskowych. Zakryć i trzymać w lodówce, zjeść w ten sam dzień (można też zachować samo nadzienie i nadziać ciasto przed podaniem).
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta wielkanocne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W