Croque monsieur i croque madame
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 pajdy chleba, najlepiej wiejskiego, na zakwasie o dużych kromkach, grubość ok. 1 cm
- ok. 100-150 g sera, np Gruyère, Comté lub ementaler (startego na grube wiórki)
- 4 plastry dobrej szynki, może być suszona lub gotowana
- ½ szklanki stopionego masła
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ok. 180 ml mleka
- sól
- pieprz
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 jajo
Opcjonalnie:
- 1 łyżka musztardy Dijon
- duża szczypta pieprzu cayenne
Do podania:
- miks sałat z vinegretem
- pomidorki koktajlowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na nim mąkę, aż uzyskamy jasną zasmażkę, następnie stopniowo dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Podgrzewamy sos ok. minutę, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie pieprzem kajeńskim.
Wszystkie kromki pieczywa smarujemy łyżką sosu, układamy na dwóch szynkę i ser (część sera zostawiamy na później). Przykrywamy kanapki pozostawionymi kromkami z beszamelem. Lekko dociskamy, skrapiamy z obu stron stopionym masłem. Rozsmarowujemy ponownie beszamel, posypujemy pozostałym serem.
Przygotowane kanapki pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni ok. 12-14 minut lub układamy na rozgrzanej patelni grillowej (wtedy wierzchu kanapek nie smarujemy beszamelem i nie obsypujemy serem). Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. żeliwnym garnkiem. Podpiekamy, aż się zarumienią, ściągamy folię i garnek, odwracamy kromki na drugą stronę, smarujemy ją beszamelem, posypujemy serem i pieczemy do zrumienienia drugiej strony. Jeśli ser na wierzchu się nie roztopi warto całość wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika z włączoną górną grzałką.
W czasie, gdy kanapki się pieką, na osobnej małej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim jajo sadzone. Wersja croque monsieur jest bez jaja, a croque madame dodatkowo na samej górze wykończone jest jajem sadzonym. Tosty podajemy z lekką sałatką od razu po przyrządzeniu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź