Smażone boczniaki i pieczarki, podane z pikantnym puree ziemniaczanym doprawionym boczkiem i kapustą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 10 boczniaków
- kilka pieczarek
- sok z limonki
- pieprz świeżo mielony
- posiekana natka pietruszki – pół pęczka
- papryczka chili – ile kto lubi
- cebula czerwona posiekana w piórka
- 2 ząbki czosnku drobno zsiekane
- 2 łyżki masła
- mąka do oprószenia
Puree:
- 1 kg ziemniaków
- 10 dag boczku w kawałku
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 l mleka
- kawałek kapusty posiekanej i zblanszowanej do miękkości
- 2 szklanki wody
- sól/pieprz
- pół szklanki bulionu dowolnego
- łyżka sosu sojowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania ziemniaków (muszą być nawet lekko rozgotowane). Rozgotowane ziemniaki przerób na puree dodając do nich mleko. Na patelni przesmaż posiekany boczek wraz z czosnkiem, dołóż kapustę i ziemniaki. Odstaw w ciepłe miejsce żeby nie ostygło np. do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C. Boczniaki pokrój na grube paski. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż czosnek i grzyby, dodaj natkę pietruszki i zdejmij z ognia. Grzyby przerzuć na talerzyk i wstaw do pieca żeby nie stygły. Patelnię po smażeniu postaw z powrotem na ogień. Przesmaż teraz cebulę i oprósz mąką, dolej bulion, sos sojowy i czekaj aż zgęstnieje. Podawaj ziemniaki, obok grzyby, a wszystko polej sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W