Prosty chleb bez wyrabiania
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 360 ml wody
- 1 g świeżych drożdży
- 350 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli (7 g)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać mąkę i sól. Następnie dobrze połączyć wszystkie składniki. Przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić do powolnego wyrastania na noc.
Rano przełożyć ciasto na mokry blat i mokrymi rękami uformować okrągły bochenek. Ułożyć złożoną stroną na kawałku papieru do pieczenia i razem z nim umieścić chleb w misce o podobnej średnicy. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik z umieszczonym w środku garnkiem żeliwnym do temperatury 240°C. Wyrośnięty bochenek umieścić w garnku, przykryć i piec 15 minut pod przykryciem, a następnie dopiec 30 minut bez pokrywki.
Po upieczeniu wyjąć z garnka i odstawić do wystygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W