Pita
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 10
Składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 10 g suszonych drożdży
- 1 czubata łyżeczka soli
- duża szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy
Do podania:
- adana kebab lub inne mięso, warzywa, sosy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże wraz z cukrem wsypujemy do wody i odstawiamy na chwilę, następnie wraz z oliwą i solą dodajemy je do mąki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto, przez ok. 6-7 minut.
Smarujemy ciasto oliwą. Wlewamy odrobinę oliwy na dno miski, układamy w niej ciasto, okrywamy i odstawiamy na 45 minut, żeby podrosło i odpoczęło.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyciągamy z miski, dzielimy na 10 porcji i każdą z nich zawijamy do środka kilkakrotnie, następnie formujemy kule, każdą lekko obsypujemy mąką. Układamy równe kulki na blaszce lub desce obsypanej mąką, okrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy kulki na placki o grubości ok. 4-5 mm, starając się uzyskać owalny kształt, i odkładamy je na 3-4 minuty, żeby odpoczęły.
Pity pieczemy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Nim nałożymy je na patelnię, strzepujemy nadmiar mąki. Pieczemy ok. 1,5 minuty z jednej strony, odwracamy chlebki, dopiekamy ok. 1 minuty i ponownie odwracamy. Ściągamy z patelni, przykrywamy ściereczką, żeby nie stygły za szybko i nie wysychały. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź