Zupa z soczewicy z ryżem i kaszą
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 4
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ¼ szklanki ryżu
- ¼ szklanki kaszy bulgur
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka mąki
- 4 łyżki masła
- ok. 1,5-2 l lekkiego bulionu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki pasty z papryki ew. koncentratu pomidorowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przepłukujemy soczewicę, ryż i kaszę i odsączamy na sicie. Do garnka wkładamy 3 łyżki masła, podgrzewamy je i jak się roztopi dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, krótko podsmażamy, aż lekko się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w kosteczkę i jak tylko zacznie pachnieć, posypujemy całość mąką.
Przesmażamy zasmażkę, ciągle mieszając, jak już przestanie pachnieć mąką dolewamy pastę z papryki lub koncentrat pomidorowy rozrobiony z 2 łyżkami wody. Znów chwilę podgrzewamy, mieszając. Dolewamy powoli bulion, ciągle mieszając, żeby nie powstały nam grudki. Dosypujemy do gotującego się płynu przepłukaną soczewicę z ryżem i kaszą. Zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i gotujemy ok. 20 minut. Co jakiś czas warto zamieszać zupę.
Pozostałe masło rozgrzewamy na małej patelni, dodajemy do niego suszoną miętę, tymianek i płatki chili. Przesmażamy ok. 2 minut i dodajemy całość do zupy. Doprawiamy całość w miarę potrzeby i serwujemy z ćwiartkami cytryny.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź