Zupa z soczewicy z ryżem i kaszą

Zupa z soczewicy z ryżem i kaszą
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 4)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • ¼ szklanki ryżu
  • ¼ szklanki kaszy bulgur
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 4 łyżki masła
  • ok. 1,5-2 l lekkiego bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki pasty z papryki ew. koncentratu pomidorowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przepłukujemy soczewicę, ryż i kaszę i odsączamy na sicie. Do garnka wkładamy 3 łyżki masła, podgrzewamy je i jak się roztopi dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, krótko podsmażamy, aż lekko się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w kosteczkę i jak tylko zacznie pachnieć, posypujemy całość mąką.

Przesmażamy zasmażkę, ciągle mieszając, jak już przestanie pachnieć mąką dolewamy pastę z papryki lub koncentrat pomidorowy rozrobiony z 2 łyżkami wody. Znów chwilę podgrzewamy, mieszając. Dolewamy powoli bulion, ciągle mieszając, żeby nie powstały nam grudki. Dosypujemy do gotującego się płynu przepłukaną soczewicę z ryżem i kaszą. Zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i gotujemy ok. 20 minut. Co jakiś czas warto zamieszać zupę.

Pozostałe masło rozgrzewamy na małej patelni, dodajemy do niego suszoną miętę, tymianek i płatki chili. Przesmażamy ok. 2 minut i dodajemy całość do zupy. Doprawiamy całość w miarę potrzeby i serwujemy z ćwiartkami cytryny.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA