Pilaw z kurczakiem i marchewką
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Risotto
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 4
Składniki:
- 2 szklanki ryżu np. basmati
- ok. 2 szklanek lekkiego bulionu lub wody
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty z papryki albo koncentratu pomidorowego
- duża szczypta cukru
- ½ łodyżki selera naciowego
- garść rodzynek
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- 1 płaska łyżeczka płatków chili
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
- oliwa
- 1 łyżka masła
- nać pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półplasterki, marchew w słupki o długości ok. 5-6 cm i grubości 5 mm, czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a seler naciowy w kostkę. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki.
W garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy i przesmażamy na nim cebulę, powinna być złotobrązowa i ładnie się skarmelizować. Wyławiamy ją z tłuszczu, lekko odsączamy np. na sicie i w tłuszczu po cebuli przesmażamy kawałki kurczaka, po 2-3 minutach smażenia dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka nie smażymy zbyt mocno, powinien być ładnie rumiany, ale nie powinien być dociągnięty w środku.
Ryż przepłukujemy kilkakrotnie do czasu, aż woda spod płukania będzie przezroczysta. Wyławiamy kawałki kurczaka i odkładamy do cebuli.
W tym samym garnku przesmażamy marchew, po kilku minutach dodajemy seler, następnie cynamon, płatki chili i kumin. Smażymy mieszając, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy lub pastę z papryki oraz cukier, znów smażymy chwilę i wsypujemy odsączony ryż.
Przesmażamy do ok. 10 minut, aż ryż zrobi się lekko szklisty, systematycznie mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy garść rodzynek, zalewamy bulionem, przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodajemy kurczaka i cebulę i krótko razem podgrzewamy.
Na osobnej patelni, bez dodatku tłuszczu prażymy migdały. Gotowy pilaw rozkładamy na głębokie talerze, dekorujemy płatkami migdałowymi i poszatkowana nacią pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź