Kebab w lawaszu
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 4 (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Składniki:
- 4 kg mięsa mielonego wołowego (łopatka/rozbratel/kark) min. 20% łoju, 80% mięsa
- 1 kg udźca baraniego
Marynata sucha:
- 50 g soli
- 15 g pieprzu czarnego
- 10 g kminu rzymskiego
- 15 g czosnku granulowanego
- 30 g papryki słodkiej
- 5 g ziaren kolendry, zmiksowanych
- 10 g cynamonu mielonego
- 5 g gałki muszkatołowej
Lawasz:
- 1 kg mąki pszennej 500
- 15 g soli
- 70 g drożdży
- 15 g cukru
- 400 ml ciepłej wody
Sos jogurtowy:
- 1 l gęstego jogurtu
- 4 ząbki czosnku
- 80 g mięty
- 50 g dymki
- 15 ml soku z cytryny
- 15 g cukru
- 15 g soli
- 5 g pieprzu czarnego
Sos paprykowy:
- 400 g sambalu
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml octu jabłkowego
- 10 g soli
- 200 g pulpy pomidorowej
- 5 g pieprzu
- 100 g cebuli białej posiekanej w drobną kostkę
- 70 ml oliwy z oliwek
Dodatki:
- kilka pomidorów
- 2 główki sałaty rzymskiej
- czerwona cebula
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso mielone dokładnie mieszamy z przyprawami marynaty. Baraninę kroimy w bardzo cienkie plastry (2-3 mm) w poprzek włókien. Następnie całość nacieramy mieszanką przypraw.
Nabijamy mięso mielone na ruszt, przekładając co kilka warstw jagnięciną. Całość zawijamy w folię stretch i chłodzimy.
Rozgrzewamy rożen do kebabu (można też upiec mięso w dobrze rozgrzanym piekarniku, na rożnie). Grillujemy mięso na średnim ogniu tak, żeby się równomiernie skarmelizowało.
Przygotowujemy lawasz. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy na kwadrans, żeby rozczyn zaczął pracować. Następnie łączymy mąkę z solą i rozczynem i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę i układamy w misce, przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
Z gotowego ciasta formujemy kulki ok. 70 g i odstawiamy na chwilę, żeby urosły. Wyrośnięte kulki wałkujemy bardzo cienko. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy placki na 30 sekund każdej strony.
Robimy sos miętowy. Wszystkie składniki miksujemy z 100 g jogurtu, robimy bazę. Następnie bazę wkręcamy powoli do reszty jogurtu. Sos jest fit, ale można go wzbogacić o ukochany majonez. Wtedy na 0,7 litra jogurtu dodajemy 0,3 l majonezu.
Robimy sos paprykowy. Sambal łączymy z pulpą pomidorową, czosnkiem, octem i przyprawami. Całość miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wkręcamy oliwę.
Odkrawamy kawałki mięsa upieczonego na ruszcie (pierwszą warstwę można po ok. 30 minutach, gdy się skarmelizuje). Mięso serwujemy w lawaszu z dodatkiem sosów, pokrojonych w plasterki pomidorów, czerwonej cebuli i listków sałaty rzymskiej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź