Turecka zupa pomidorowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 4
Składniki:
- 5 dużych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- ok. 1,2 l wody lub lekkiego bulionu
- sól
- pieprz
- starty ser do podania (na drobnych oczkach)
- świeża mięta
- szczypta cynamonu
do podania: ugotowany ryż
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia masła i przesmażenia na nim mąki, następnie dodajemy do zasmażki paprykę i koncentrat pomidorowy, mieszamy i wrzucamy pokrojone pomidory. Można je wcześniej obrać ze skórki, często też miksuje się je na pastę przed dodaniem do zasmażki.
Mieszamy całość, podsmażamy ok. 8-10 minut, następnie dodajemy cynamon, wlewamy bulion lub wodę i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku i serwujemy posypaną startym serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W