Budyń noego
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Składniki:
- 225 g ziaren jęczmienia lub pęczaku
- 55 g suchej białej drobnej fasoli
- 55 g suchej fasoli Jaś
- 55 g suchej ciecierzycy
- 1,2 litra mleka
- 570 ml wody
- 55 g okrągłego ryżu
- 110 g suszonych moreli
- 110 g sułtanek
- 55 g ciemnych rodzynek
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego w proszku
- 450 g cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- wymieszanej z łyżką mleka
- 125 ml wody różanej
- śmietana kremówka
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jęczmień lub pęczak oraz fasolę i ciecierzycę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Po odcedzeniu ugotować do miękkości w mleku z wodą (według podanych ilości). Dodać ryż, pokrojone w paski morele, sułtanki i rodzynki i gotować przez 5 minut, dodać skórkę otartą z cytryny, cynamon i ziele angielskie. Gotować przez kolejne 10 minut. Dodać cukier, wymieszać, dodać skrobię wymieszaną z mlekiem, wymieszać. Masa powinna zgęstnieć. Wlać wodę różaną, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Przełożyć do dużej salaterki i odstawić do wystygnięcia. Pokroić w paski suszone morele i figi, posiekać grubo orzechy i pistacje, wymieszać. Budyń posypać suszonymi owocami i orzechami. Podawać z łyżką kremówki z boku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W