Revani
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Składniki:
- Ciasto:
- 150 g kaszy manny
- 150 g mąki
- 180 g cukru
- 200 ml jogurtu lub mleka
- 225 g masła
- 5 jaj
- skórka starta z pomarańczy
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Syrop:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanki wody
- skórka z pomarańczy
- 1 łyżka wody pomarańczowej
- 1 laska cynamonu
Ponadto:
- ½ szklanki zielonych pistacji
- 100 g migdałów w słupakch
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy na puch wraz z cukrem, następnie dodajemy po żółtku, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy ją z kaszą i startymi skórkami z owoców. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do ucieranego masła na przemian dodajemy jogurt i wymieszane suche składniki. Na koniec całość delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Wierzch ciasta powinien być rumiany, a środek suchy po wbiciu patyczka.
Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy syrop. Przelewamy do rondelka wodę, dosypujemy cukier, skórkę ściętą z pomarańczy, wodę pomarańczową i wrzucamy laskę cynamonu. Gotujemy całość, aż zgęstnieje i lekko się zarumieni. Ciasto po wyciagnięciu z pieca studzimy przez 15-20 minut i zalewamy ciepłym syropem, posypujemy pokrojonymi drobniej pistacjami i migdałami. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i wchłonięcia syropu przez ciasto.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź