Cukinia faszerowana mięsem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 12
Składniki:
- 4 cukinie
- 250 g mielonej wołowiny
- ½ szklanki ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka naci pietruszki
- ½ zielonej papryki (najlepiej chili)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka kuminu
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 pomidorków koktajlowych
Do podania:
- gęsty jogurt, świeży koperek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, osuszamy i ścinamy końcówki. Następnie za pomocą widelca robimy rowki w skórce wzdłuż. Przecinamy cukinię na 3-4 części, tak by każdy kawałek miał ok. 6-7 cm. Wydrążamy środki tak, by nie przebić warzywa na wylot. Wyciągamy miąższ pozostawiając ok. 5-7 mm grubości ściankę.
W misce łączymy przepłukany pod zimną wodą ryż, mięso, cebulę i zieloną chili pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, poszatkowaną nać pietruszki, łyżkę koncentratu pomidorowego, ok. 1 łyżeczki soli i pieprzu oraz słodką i ewentualnie ostrą paprykę. Dodajemy kumin i zalewamy całość olejem.
Wyrabiamy masę tak, by składniki dobrze się połączyły. Następnie nadziewamy mięsem wydrążone cukinie, ale nie wypełniamy ich całkowicie, zostawiamy odrobinę miejsca na kawałek pomidora. „Zamykamy” cukinie za pomocą pomidorka koktajlowego, skórką do góry. Pozostałą część koncentratu rozrabiamy ze szklanką gorącej wody tak, by powstał nam jednolity sos.
Cukinie układamy w szerokim garnku na sztorc, pomidor ma być na szczycie. Zalewamy całość sosem, przykrywamy i gotujemy ok. 35 minut na średnim gazie. Cukinie mają być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Serwujemy z gęstym jogurtem i koperkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź