Empanady z grilla
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ainsley rusza w plener (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia argentyńska
Przygotowanie:
Ciasto
500 g mąki pszennej
szczypta soli
140 g stopionego masła
1 jajko
140 ml wody
oliwa do posmarowania
Farsz
2 łyżki oliwy
340 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka
4 małe, posiekane dymki
łyżka papryki
½ łyżeczki chili w płatkach
¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
70 g rodzynek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 jajko na twardo
10 zielonych oliwek, wydrylowanych
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Wsypać mąkę i sól do miski, zrobić w środku dołek, wlać do niego roztopione masło i roztrzepane jajko. Mieszać drewnianą łyżką, dolewając stopniowo wodę i nagarniając stopniowo mąkę do dołka. Kiedy składniki się połączą, odstawić ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie przyrządzić farsz. Na grillu lub na kuchence ustawić solidną patelnię z grubym dnem. Wlać oliwę i włożyć mięso z kurczaka. Wymieszać, wsypać posiekane dymki i paprykę, wymieszać. Dodać chili, kmin, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Dodać posiekane jajko na twardo i posiekane oliwki, wymieszać. Odstawić nadzienie, żeby trochę ostygło. Oderwać kawałek ciasta, mniej więcej tyle, ile będzie potrzeba na jeden pierożek. Rozpłaszczyć i rozwałkować na blacie posypanym mąką. Foremką wyciąć krążek. Nałożyć łyżeczkę farszu. Palcem zwilżonym wodą przejechać po brzegu, złożyć krążek na pół. Ścisnąć palcami brzegi i zawinąć, by powstała zakładka i tak przez całą krawędź, aż powstanie pleciony brzeżek. Gotowe pierożki smarować oliwą i piec na grillu 3-4 minuty w każdej strony.
© Ainsley Harriott
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia argentyńska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W