Empanadas z mieloną wołowiną, jajkiem, oliwkami i chimichurri
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia argentyńska
Składniki:
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 220 g smalcu
- 10 g soli
- 2 jajka
- 20 ml octu jabłkowego
- 60 ml zimnej wody
- kilka żółtek do smarowania ciasta
Farsz:
- 500 g wołowiny mielonej
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g zielonych oliwek
- 50 g kolendry
- 50 ml sosu sojowego
- 6 ząbków czosnku
- 5 g kminu rzymskiego
- świeże chili
- 2 cebule
- 50 ml oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z solą i ucieramy z chłodnym smalcem. W misce mieszamy
jajka, wodę i ocet. Całość wlewamy do mąki ze smalcem i zagniatamy ciasto do wyrobienia
jednolitej masy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok godzinę.
Szykujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i karmelizujemy na patelni, następnie dodajemy pokrojone chili i czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy mięso, smażymy, aż mięso dokładnie się zetnie i lekko zrumieni. Doprawiamy sosem sojowym. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jaja, zielone oliwki i
kolendrę.
Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Wykrawamy koła, tak samo jak na pierogi. Na środek układamy farsz i zawijamy na zakładkę. Pierogi smarujemy żółtkiem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około 15 min.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź