Pierożki bolońskie
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajo
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- sól
Farsz:
- 400 g mielonego mięsa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- ok. 100 ml bulionu
- sól
- pieprz
- olej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ugotowana marchew (np. z zupy wyżej)
- ¼ cukinii
- małą łyżeczka miodu
Do podania:
- natka pietruszki
- oliwa
- płatki Gran Padano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, jak zmięknie, dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy, często mieszając. Dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cukinię, dodajemy koncentrat i przyprawy. Następnie zalewamy bulionem, przykrywamy i na małym ogniu gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Marchewkę kroimy w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku wrzucamy do mięsa. Studzimy farsz i przygotowujemy ciasto na pierogi. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dużą szczyptę soli, wlewamy rozkłócone jajo i masło. Mieszamy widelcem, następnie powoli, stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Po chwili, jak całość zacznie się sklejać, przekładamy ciasto na stolnice i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy lekko mąką. Odkładamy ciasto przykryte ściereczką na 15 minut, żeby odpoczęło.
Następnie odkrawamy kawałek, rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki o średnicy ok. 3-4 cm. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i sklejamy pierożki. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia. Serwujemy skropione oliwą, posypane pietruszką i płatkami Gran Padano.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź