Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej 00 (makaronowej)
- semolina do podsypania lub mąka ryżowa
- 8 żółtek
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- ok. 4 łyżek wody
Farsz:
- 400 g sera ricotta
- 80 g startego parmezanu
- 2 jaja
- 150 g mrożonego, siekanego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Do podania:
- 100 g masła
- świeże listki szałwii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki, żółtek, soli i oliwy wyrabiamy gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde, podlewamy je odrobiną wody. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, powinien być najbardziej suchy jak się da. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, świeżo startą gałkę muszkatołową, jajo, sól, pieprz i łączymy ze szpinakiem. Stopniowo dodajemy starty parmezan i mieszamy. Farsz powinien być dość zwarty.
Ciasto dzielimy na parzystą liczbę porcji, każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek w maszynce do makaronu, albo za pomocą wałka na stolnicy. Podsypujemy je lekko semoliną lub mąką ryżową.
Na placku układamy po łyżeczce farszu zachowując odstępy ok. 2 cm, za pomocą pędzelka „zmiatamy” nadmiar mąki, lekko zwilżamy wodą lub jajkiem na około farszu i przykrywamy drugim, rozwałkowanym blatem ciasta. Dociskamy dokładnie w okolicach farszu i za pomocą radełka wycinamy kwadratowe pierożki o bokach ok. 4 cm. Układamy luźno na podsypanej mąką stolnicy lub desce i przygotowujemy kolejne porcje.
Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku ok. 4 minut. Jednocześnie w małym rondelku rozpuszczamy masło i „palimy je”, jak zacznie pachnieć orzechami dodajemy przelewamy przez drobne sitko i łączymy z drobno poszatkowanymi listkami szałwii. Ravioli podajemy skropione masłem i lekko posypane świeżo zmielonym pieprzem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź