Lasagne bolognese
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ok. 400-500 g płatów lasagne
- Sos boloński:
- 750 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- ok. 50 g pancetty, guanciale lub wędzonego boczku
- oliwa
- sól
- pieprz
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego
- ok. 200 ml czerwonego wina
- ok. 200 ml bulionu np. wołowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- ok. 200 ml mleka
Beszamel:
- 800 ml mleka
- 80 g masła
- 80 g mąki
- sól
- gałka muszkatołowa
- 200 g startego parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przepis na sos boloński znajdziesz tutaj
Dno prostokątnego naczynia do zapiekania smarujemy masłem.
W wysokim rondlu rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim mąkę, ciągle mieszając, robimy to dotąd, aż całość przestanie pachnieć mąką. Następnie ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy ciepłe mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie przestawiamy sos z powrotem na gaz, tym razem bardzo mały, i doprawiamy go solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Powoli, ciągle mieszając, zagotowujemy całość. Sos powinien być gładki i bez grudek.
Dno wysmarowanego masłem naczynia lekko smarujemy beszamelem, układamy na nim na lekką zakładkę surowe płaty makaronu, pokrywamy je porcją beszamelu, a następnie sosu bolońskiego. Przykrywamy płatami makaronu, znów beszamel i mięsny sos. Robimy to dotąd, aż zużyjemy wszystkie składniki, z czego ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.
Nie przesadzamy z grubością warstw sosu bolońskiego i beszamelu, powinny być dość cienkie. Całość obsypujemy startym parmezanem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Wierzch powinien być ładnie przypieczony. Lasagne kroimy po lekkim przestudzeniu, aż warstwy zrobią się bardziej zwarte. Lasagne można po wystudzeniu pokroić na porcje i zamrozić.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź