Warzywna lasagne z domowym makaronem, beszamelem z jalapeno i grillowanym rapini

Warzywna lasagne z domowym makaronem, beszamelem z jalapeno i grillowanym rapini
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Domowy makaron:
1 kg mąki i kilka szczypt na oprószenie
6-7 dużych jaj o temperaturze pokojowej
łyżka oliwy
łyżeczka soli

Nadzienie ze smażonej dyni piżmowej:
1 kg dyni piżmowej, obranej, bez nasion i pokrojonej w dużą kostkę
3 łyżki oliwy
cebula Vidalia, pokrojona w kostkę
6 posiekanych ząbków czosnku
2 łyżki masła
40 g grubo posiekanych świeżych liści szałwii
sól
pieprz

Sos beszamel z jalapeno:
60 g plus 1 łyżka masła
60 g plus 1 łyżka mąki
litr mleka
3 papryczki jalapeno bez nasion, przekrojone na pół i zgniecione w moździerzu
sól

Warzywna lasagne:
łyżka oliwy
40 dag pomidorów z puszki, rozgniecionych dłońmi
10 płatów makaronu
sos bechamel z jalapeno
pęczek rapini z odciętymi końcówkami łodyg, zblanszowane w posolonej wodzie i grubo posiekanych
nadzienie ze smażonej dyni piżmowej
40 dag serka ricotta
100 g startego parmezanu
40 g całych liści szałwii do dekoracji

Miód z chilli
3 łyżki miodu
łyżeczka płatków chilli
łyżka białego wina

Grillowane rapini
pęczek rapini z odciętymi końcówkami łodyg, zblanszowane w posolonej wodzie i grubo posiekane
20 dag cebulek cipollini, ugotowanych do miękkości i obranych
3 łyżki oliwy
2 drobno posiekane ząbki czosnku
100 g prażonych orzechów włoskich
Miód z chilli


Domowy makaron
1. Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rękoma zrobić pośrodku zagłębienie.
2. Wbić jajka w zagłębienie i delikatnie wymieszać z mąką.
3. Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto z miski i zagniatać przez mniej więcej 5 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Z ciasta uformować placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min - 48 h.
5. Zagotować duży garnek posolonej wody.
6. Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5 części i przykryć plastikową folią, żeby ciasto nie wyschło.
7. Używając maszynki do makaronu rozwałkować ciasto na długie cienkie plastry, ułożyć na blasze i oprószyć mąką.
8. To samo powtórzyć zresztą ciasta, prószyć każdy płat, żeby ciasto nie skleiło się.
9. Jeśli to konieczne, przyciąć płaty ciasta, żeby pasowały do żaroodpornego naczynia.
10. Resztą oliwy wysmarować naczynie. Zagotować makaron w solonej wodzie, delikatnie wyjąć i ułożyć w naczyniu. Obtoczyć w oliwie, żeby makaron się nie sklejał i odłożyć na bok.

Nadzienie ze smażonej dyni piżmowej
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. Dynię włożyć do miski, dodać łyżkę oliwy i obtoczyć, doprawić solą i pieprzem.
3. Piec dynię w piekarniku przez 45 minut, aż zrobi się miękka i skarmelizuje się. W połowie czasu pieczenia obrócić dynię.
4. Wyjąć z piekarnika, włożyć do dużej miski, delikatnie zagnieść i odstawić.
5. Mocno rozgrzać resztę oliwy na patelni, dodać cebule i czosnek, smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru.
6. Dodać masło, czekać aż się rozpuści, dodać szałwię, zamieszać i zdjąć z palnika. Dodać do zapieczonej dyni, doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać i odstawić.


Sos beszamel z jalapeno
1. W mocno rozgrzanym, małym garnku roztopić masło.
2. Dodać mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż do uzyskania konsystencji pasty.
3. Powoli dolewać mleko i mieszać, rozbijając bryłki.
4. Gdy płyn zgęstnieje, dodać zgniecione jalapeno, doprawić solą i odstawić.

Warzywna lasagne
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować olejem naczynie o wielkości 23 na 33 cm.
2. Układać lasagne warstwami: pomidory, płat makaronu, sos bechamel z jalapeno, posiekane rapini, nadzienie ze smażonej dyni piżmowej, ricottę i posypać parmezanem.
3. Na koniec polać lasagne beszamelem z jalapeno i ułożyć całe liście szałwii, zanurzając je w sosie.
4. Piec w piekarniku przez pół godziny, potem zapiekać jeszcze przez 5 minut, aż beszamel z jalapeno zrobi się złotobrązowy.

Miód z chilli:
1. Do małego garnka wlać miód, rozgrzać na małym ogniu. Gdy miód zrobi się bardzo płynny, dodać płatki chilli, zamieszać i zdjąć z ognia.
2. Dodać białego wina i odstawić na bok.

Grillowane Rapini:
1. Rozgrzać grill.
2. Wlać do miski oliwę. Lekko obtoczyć w niej rapini, cebulki cippolini i czosnek.
3. Ułożyć rapini i cebulki na grillu. Obracać, żeby przypiec je z każdej strony.
4. Zdjąć z grilla, ułozyć w naczyniu, posypać prażonymi orzechami włoskimi i polać miodem z płatkami chilli.



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA