Tiramisu
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 300 g mascarpone dobrze schłodzonego
- 3 żółtka
- 1-2 białka
- szczypta soli
- 50-80 g cukru pudru
- ok. 300 ml zimnej, mocnej kawy np. espresso
- ok. 200 g podłużnych biszkoptów najlepiej savoiardi
- chlust rumu, marsali lub whisky
- kakao do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem rózgą lub mikserem do czasu, aż pojaśnieją i zwiększą swoją objętość. Ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywno, następnie wyciągamy mascarpone z lodówki i energicznie łączymy je z żółtkami, a następnie delikatnie łączymy z ubitym białkiem.
Biszkopty moczymy krótko w zimnej kawie z dodatkiem alkoholu (alkohol można dodać do kremu, ale ostrożnie, żeby go nie zważyć, bezpieczniej jest namoczyć w nim biszkopty). Układamy warstwę biszkoptów w szklanym, prostokątnym naczyniu.
Na warstwę ciastek nakładamy połowę kremu, delikatnie go rozsmarowując po wierzchu. Całość można lekko obsypać kakao. Następnie kolejna warstwa biszkoptów maczanych w kawie i na wierzch pozostała część kremu. Wyrównujemy wierzch i schładzamy min. 6 godzin w lodówce. Dopiero przed podaniem obsypujemy całość kakao.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź