Mus klonowy

Mus klonowy
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 50 g brązowego cukru
  • 300 ml syropu klonowego
  • łyżka żelatyny w proszku (rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utrzeć żółtka z brązowym cukrem w szklanej lub metalowej misce. Wlać syrop klonowy, postawić nad kąpielą wodną i podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie oblepiać łyżkę, przez ok. 15 min. Zestawić miskę i wmieszać do masy żelatynę. Odstawić do zupełnego wystygnięcia.
Ubić pianę z białek. Osobno ubić śmietanę. Wmieszać do sosu pianę, a następnie bitą śmietanę. Przełożyć do miski. Nakryć i schłodzić przez co najmniej 4 godziny. Można też nałożyć do pucharków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA