Muffiny bananowo-kakaowe z kawałkami czekolady
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Składniki:
- na ok. 14-16 muffinek:
- 4 banany
- 1 jajo
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki jogurtu (nie ma obowiązku, ja dodaję głównie jeśli zmieniam połowę bananów na jabłka)
- 2-3 garście pokrojonej czekolady lub chocolate chips
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Banany, jogurt i olej miksujemy blenderem, dodajemy całe jajo i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, proszek, sodę, cukier, kakao i kawałki czekolady wrzucamy do drugiej miski i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i szybkim ruchem, niezbyt dokładnie łączymy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W