Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Mammaryla (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 0,5 kg białej mąki
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 10 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki soli
Składniki farszu
- 15 oliwek czarnych wędzonych z pestką
- 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki orzechów włoskich
- łyżka koncentratu
- łyżka oliwy
- 1 starta mozzarella
- szczypta oregano
- sól, cukier do smaku
- żółtko + 1 łyżka wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zrób farsz
Przebierz orzechy. Upraż orzechy na patelni. Wyjmij pestki z oliwek. Bardzo drobno posiekaj oliwki i pomidory. Zetrzyj mozzarellę. Wyciśnij czosnek. Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki połącz z łyżką koncentratu i łyżką oliwy pieprzowej. Dopraw solą i cukrem.
Ciasto
W misce wymieszaj drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i oliwę. Na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Następnie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt ok. 40 x 30cm. Rozsmaruj na nim farsz, pozostawiając wzdłuż boków nieposmarowany pasek o szerokości 1 cm (żeby ciasto dało się zlepić po zrolowaniu). Wzdłuż dłuższego boku zroluj ciasto. Sklej brzeg, końce zostawiając otwarte. Obsyp blachę mąką i ułóż na niej roladę sklejeniem do spodu. Sklej boki rolady formując z niej koło. Natnij koło w 5 cm odstępach, kończąc nacięcie ok. 2 cm od środka koła. Delikatnie rozsuń nacięte fragmenty ciasta i lekko skręć je przekrojoną stroną do góry. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Włóż wieniec. Po ok. 30 minutach wysmaruj wieniec żółtkiem rozmąconym z wodą - będzie miał piękną, lśniącą i złocistą skórkę. Dopiecz jeszcze ok. 10 minut.
Przebierz orzechy. Upraż orzechy na patelni. Wyjmij pestki z oliwek. Bardzo drobno posiekaj oliwki i pomidory. Zetrzyj mozzarellę. Wyciśnij czosnek. Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki połącz z łyżką koncentratu i łyżką oliwy pieprzowej. Dopraw solą i cukrem.
Ciasto
W misce wymieszaj drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i oliwę. Na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Następnie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt ok. 40 x 30cm. Rozsmaruj na nim farsz, pozostawiając wzdłuż boków nieposmarowany pasek o szerokości 1 cm (żeby ciasto dało się zlepić po zrolowaniu). Wzdłuż dłuższego boku zroluj ciasto. Sklej brzeg, końce zostawiając otwarte. Obsyp blachę mąką i ułóż na niej roladę sklejeniem do spodu. Sklej boki rolady formując z niej koło. Natnij koło w 5 cm odstępach, kończąc nacięcie ok. 2 cm od środka koła. Delikatnie rozsuń nacięte fragmenty ciasta i lekko skręć je przekrojoną stroną do góry. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Włóż wieniec. Po ok. 30 minutach wysmaruj wieniec żółtkiem rozmąconym z wodą - będzie miał piękną, lśniącą i złocistą skórkę. Dopiecz jeszcze ok. 10 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W