Bajgle
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Zaczyn:
- 10 g drożdży
- 250 ml wody
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 1,5 łyżeczki soli
woda do gotowania
- 3 litry wody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- posypka
- mak, sezam, siemię lniane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce robota kuchennego wymieszać wodę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać przez około 5 minut.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 6 równych bułek o wadze około 110 g. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągłą bułkę. Odstawić na 15 minut, aby ciasto się odprężyło.
W tym czasie przygotować w szerokim rondlu wodę do „obwarzania”.
W wodzie rozpuścić miód i sodę oczyszczoną i zagotować. W misce wymieszać ze sobą nasiona i ziarna.
Z odprężonego ciasta uformować wałeczki jak na chałkę. Każdy wałeczek owinąć wokół dłoni tak, żeby od spodu jego końce nachodziły na siebie po około 4 cm. Zrolować na blacie tak, aby końce dobrze się połączyły i żeby powstała oponka.
Każdy bajgiel zanurzyć w wodzie i gotować około 2 min., obracając 2-3 razy. Ciasto w tym czasie powiększy objętość. Wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć i ułożyć w misce z ziarnami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną zwilżonym papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć z pozostałymi bajglami.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220º C. Wstawić blachę do piekarnika. Piec około 16 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź