Ciasto drożdżowe jak u babci

Ciasto drożdżowe jak u babci
Oceń przepis:
493 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Kruszonka:
  • 100 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g maślanki
  • 50 ml wody
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę wymieszać palcami, aż się połączą, wstawić do lodówki.

Drożdże wymieszać z maślanką, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach ok. 30 x 25 cm i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA