Bezglutenowe ciasto alpejskie z sokiem pomarańczowym

Bezglutenowe ciasto alpejskie
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 3 jajka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • łyżka rumu
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 200 g mielonych płatków migdałów
  • 100 g bardzo drobnej kaszy kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder
Krem pomarańczowy:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 20 g masła
forma o średnicy 24 cm

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

Rozpuść masło w rondelku. Dodaj rum i skórkę z pomarańczy. Wlej do miski z ubitymi jajkami i wymieszaj. Dodaj mielone płatki migdałów, kaszę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

Tak przygotowaną masę przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 40-50 min, lub do suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Krem pomarańczowy:

Jajka ubij z cukrem. Do ubitych jajek wyciśnij przez drobne sitko sok z pomarańczy. Przelej do rondelka i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Jak zauważysz, że masa gęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i dalej mieszaj. Uważaj, by nie podgrzać kremu za szybko, inaczej zrobi się jajecznica. Przelej krem pomarańczowy do miseczki i dodaj kawałki masła. Wymieszaj do całkowitego połączenie. Pokrój ciasto i serwuj z łyżką kremu pomarańczowego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA