Bezglutenowe ciasto alpejskie z sokiem pomarańczowym
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 3 jajka
- 60 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- łyżka rumu
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 200 g mielonych płatków migdałów
- 100 g bardzo drobnej kaszy kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
Krem pomarańczowy:
- sok z 1 pomarańczy
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 20 g masła
forma o średnicy 24 cm
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Rozpuść masło w rondelku. Dodaj rum i skórkę z pomarańczy. Wlej do miski z ubitymi jajkami i wymieszaj. Dodaj mielone płatki migdałów, kaszę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Tak przygotowaną masę przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 40-50 min, lub do suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Krem pomarańczowy:
Jajka ubij z cukrem. Do ubitych jajek wyciśnij przez drobne sitko sok z pomarańczy. Przelej do rondelka i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Jak zauważysz, że masa gęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i dalej mieszaj. Uważaj, by nie podgrzać kremu za szybko, inaczej zrobi się jajecznica. Przelej krem pomarańczowy do miseczki i dodaj kawałki masła. Wymieszaj do całkowitego połączenie. Pokrój ciasto i serwuj z łyżką kremu pomarańczowego.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź