Ciasteczka z tymiankiem, czekoladą i solą morską - Katarzyna Zadrożna
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 140 g mąki chlebowej (można zastąpić ją żytnią)
- 185 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki świeżych liście tymianku
- 250 g masła
- 200 g cukru brązowego
- 150 g cukru białego
- 1 łyżka melasy
- 2 jajka
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- sól morska
- woda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
W misce łączę obie mąki, sodę, sól, świeże liście tymianku. W drugiej misce ucieram masło przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodaję brązowy cukier, cukier biały, melasę i ucieram, aż masa będzie puszysta. Dodaję po jednym jajku i nadal ucieram. Mieszam mokre składniki z suchymi i dodaję czekoladę połamaną na małe kawałki. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, umieszczam na blasze i lekko spłaszczam. Każde ciasteczko lekko smaruję wodą i posypuję solą morską. Piekę 12 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
W misce łączę obie mąki, sodę, sól, świeże liście tymianku. W drugiej misce ucieram masło przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodaję brązowy cukier, cukier biały, melasę i ucieram, aż masa będzie puszysta. Dodaję po jednym jajku i nadal ucieram. Mieszam mokre składniki z suchymi i dodaję czekoladę połamaną na małe kawałki. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, umieszczam na blasze i lekko spłaszczam. Każde ciasteczko lekko smaruję wodą i posypuję solą morską. Piekę 12 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W