Crox wheel z nadzieniem pistacjowym
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 3)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 2-3 arkusze ciasta francuskiego Krem:
- 4 żółtka
- 330 g mleka
- 70 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 90 g masła
- 200 g pasty pistacjowej
Konfitura:
- 400 g owoców (truskawki i maliny)
- 80 g cukru
- 8 g pektyny
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 50 g pasty pistacjowej
- 70 g śmietanki 30%
Do dekoracji:
- pokruszone pistacje
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Blaty ciasta francuskiego (w temperaturze pokojowej) rozwiń i połącz ze sobą. Nie wyciągaj ich z papieru do pieczenia. Potnij je na paski o szerokości ringów, w których będziesz wypiekać crox wheelsy. Zwiń ponownie w rulony i umieść ciasto w zamrażarce.
Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj skrobię i wymieszaj. W garnku zagotuj mleko. Do ciepłego dodaj pastę pistacjową. Zalej mlekiem żółtka, cały czas mieszając. Masę z powrotem przelej do garnka i podgrzewaj do uzyskania konsystencji budyniu. Ściągnij z grzania i dodaj masło, wymieszaj. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki.
Wyjmij blaty ciasta z zamrażarki i rozwiń. Każdy pasek zawiń „w ślimaka”, pozostawiając trochę przerwy pomiędzy ciastem, nie zawijaj ściśle, i następnie włóż do rantu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 40 minut do złotego koloru.
Przygotuj konfiturę. Truskawki i maliny przełóż do garnka. Dodaj trochę cukru i sok z połowy cytryny. Podgrzewaj do rozpadnięcia się owoców. Dodaj pektynę wymieszaną z odrobiną cukru. Gotuj około 2-3 minut. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i zalej śmietanką. Dodaj trochę pasty pistacjowej.
Wyjmij ciastka z piekarnika i wystudź. Przygotuj worki cukiernicze z tylkami do nadziewania. W jednym umieść krem, w drugim konfiturę. Nadziewaj ciastka. W trzecim worku umieść polewę i udekoruj ciastka. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź