Crox wheel z nadzieniem pistacjowym

Crox wheel z nadzieniem pistacjowym
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 3)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2-3 arkusze ciasta francuskiego Krem:
  • 4 żółtka
  • 330 g mleka
  • 70 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 90 g masła
  • 200 g pasty pistacjowej
Konfitura:
  • 400 g owoców (truskawki i maliny)
  • 80 g cukru
  • 8 g pektyny
Polewa:
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g pasty pistacjowej
  • 70 g śmietanki 30%
Do dekoracji:
  • pokruszone pistacje

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Blaty ciasta francuskiego (w temperaturze pokojowej) rozwiń i połącz ze sobą. Nie wyciągaj ich z papieru do pieczenia. Potnij je na paski o szerokości ringów, w których będziesz wypiekać crox wheelsy. Zwiń ponownie w rulony i umieść ciasto w zamrażarce.

Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj skrobię i wymieszaj. W garnku zagotuj mleko. Do ciepłego dodaj pastę pistacjową. Zalej mlekiem żółtka, cały czas mieszając. Masę z powrotem przelej do garnka i podgrzewaj do uzyskania konsystencji budyniu. Ściągnij z grzania i dodaj masło, wymieszaj. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki.

Wyjmij blaty ciasta z zamrażarki i rozwiń. Każdy pasek zawiń „w ślimaka”, pozostawiając trochę przerwy pomiędzy ciastem, nie zawijaj ściśle, i następnie włóż do rantu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 40 minut do złotego koloru.

Przygotuj konfiturę. Truskawki i maliny przełóż do garnka. Dodaj trochę cukru i sok z połowy cytryny. Podgrzewaj do rozpadnięcia się owoców. Dodaj pektynę wymieszaną z odrobiną cukru. Gotuj około 2-3 minut. Odstaw do wystudzenia.

Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i zalej śmietanką. Dodaj trochę pasty pistacjowej.

Wyjmij ciastka z piekarnika i wystudź. Przygotuj worki cukiernicze z tylkami do nadziewania. W jednym umieść krem, w drugim konfiturę. Nadziewaj ciastka. W trzecim worku umieść polewę i udekoruj ciastka. Smacznego!

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA