Muffiny owocowe z orzechami
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 250 ml mleka krowiego lub migdałowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 200 g truskawek
- 30 g orzechów laskowych potłuczonych na mniejsze kawałki
- 30 g orzechów włoskich lub migdałów potłuczonych na mniejsze kawałki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do muffinek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połącz w misce mąkę, jajka, masło, mleko i cukier.
Na koniec dodaj poszatkowane orzechy i migdały oraz pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż ciasto do foremek wysmarowanych masłem. Pamiętaj, że urosną w trakcie pieczenia!
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200º C na około 20 minut.
Na koniec dodaj poszatkowane orzechy i migdały oraz pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.
Wyłóż ciasto do foremek wysmarowanych masłem. Pamiętaj, że urosną w trakcie pieczenia!
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200º C na około 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W