Jaglane kluseczki z sosem truskawkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 500 g ugotowanej kaszy jaglanej
- skrobia ziemniaczana (¼ objętości kaszy jaglanej)
- mus ze świeżych truskawek
- odrobina masła klarowanego
- mielone migdały z dodatkiem cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj na krem, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Uformuj kluski a’la kopytka i wrzucaj na wrzątek. Najlepiej przeprowadź próbę na jednej kluseczce, jeśli się rozpada, dodaj jeszcze odrobinę skrobi.
Gotuj około 3-5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotującej się wody.
Podawaj z musem truskawkowym, polane niewielką ilością rozpuszczonego masła, posypane mielonymi migdałami z cynamonem.
Uformuj kluski a’la kopytka i wrzucaj na wrzątek. Najlepiej przeprowadź próbę na jednej kluseczce, jeśli się rozpada, dodaj jeszcze odrobinę skrobi.
Gotuj około 3-5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotującej się wody.
Podawaj z musem truskawkowym, polane niewielką ilością rozpuszczonego masła, posypane mielonymi migdałami z cynamonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W