Zapiekany makaron
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu penne
- 2 rozmącone jajka
- 100 g parmezanu
Sos mięsny:
- 500 g pokrojonego rumsztyku
- 200 g mielonego bekonu
- 300 g mielonego salami
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- pół posiekanej łodygi selera
- pół posiekanej czerwonej cebuli
- pół posiekanej białej cebuli
- 1 posiekane czerwone chili
- pół pokrojonej czerwonej papryki
- 8 pokrojonych pieczarek
- pół pęczka bazylii
- 1 filiżanka czerwonego wina
- 2,5 litra passaty pomidorowej
- oliwa
- sól i pieprz
Sos beszamelowy:
- 250 g masła
- 1 posiekana cebula
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 2 litry mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć rumsztyk, dodać salami, bekon i wieprzowinę. Smażyć, aż mięso będzie miękkie.
W dużym garnku podsmażyć na oliwie czosnek, seler, cebulę, paprykę, chili i grzyby. Kiedy zmiękną dodać bazylię i usmażone wcześniej mięso. Wlać wino i passatę. Gotować przez godzinę na małym ogniu.
Zrobić sos beszamelowy – stopić masło. Dodać mąkę, cebulę i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając powoli wlewać mleko.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Skropić oliwą, żeby się nie posklejał. Przełożyć go do dużego naczynia do zapiekania, wymieszać z 1/3 sosu mięsnego i 1/3 beszamelu. Posypać połową startego parmezanu i wlać jajka. Na wierzchu ułożyć warstwę sosu mięsnego i beszamelu. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180°C na złocisty kolor.
W dużym garnku podsmażyć na oliwie czosnek, seler, cebulę, paprykę, chili i grzyby. Kiedy zmiękną dodać bazylię i usmażone wcześniej mięso. Wlać wino i passatę. Gotować przez godzinę na małym ogniu.
Zrobić sos beszamelowy – stopić masło. Dodać mąkę, cebulę i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając powoli wlewać mleko.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Skropić oliwą, żeby się nie posklejał. Przełożyć go do dużego naczynia do zapiekania, wymieszać z 1/3 sosu mięsnego i 1/3 beszamelu. Posypać połową startego parmezanu i wlać jajka. Na wierzchu ułożyć warstwę sosu mięsnego i beszamelu. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180°C na złocisty kolor.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W