Mac and cheese

Mac and cheese
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 500 g makaronu rurki, świderki, kolanka
  • ok. 400 g mozzarelli (najlepiej twardej do starcia)
  • ok. 400 g sera cheddar lub gruyère
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy ok. 7-8 minut, al dente. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, żeby zahartować i wstrzymać proces gotowania.

W rondlu rozpuszczamy masło, następnie stopniowo dosypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, następnie stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając rózgą, żeby nie powstały grudki. Dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne, ściągamy z gazu i dodajemy partiami starte sery, mieszamy do rozpuszczenia.

Część sera zostawiamy na wierzch, resztę rozpuszczamy w gorącym beszamelu. Wlewamy sos do makaronu, najlepiej po odcedzeniu ponownie wrzucić go do garnka, mieszamy dokładnie i przelewamy całość do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy posypaną z wierzchu serem zapiekankę na ok. 25 minut do zapieczenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA