Mac and cheese
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 500 g makaronu rurki, świderki, kolanka
- ok. 400 g mozzarelli (najlepiej twardej do starcia)
- ok. 400 g sera cheddar lub gruyère
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy ok. 7-8 minut, al dente. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, żeby zahartować i wstrzymać proces gotowania.
W rondlu rozpuszczamy masło, następnie stopniowo dosypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, następnie stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając rózgą, żeby nie powstały grudki. Dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne, ściągamy z gazu i dodajemy partiami starte sery, mieszamy do rozpuszczenia.
Część sera zostawiamy na wierzch, resztę rozpuszczamy w gorącym beszamelu. Wlewamy sos do makaronu, najlepiej po odcedzeniu ponownie wrzucić go do garnka, mieszamy dokładnie i przelewamy całość do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy posypaną z wierzchu serem zapiekankę na ok. 25 minut do zapieczenia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź