Zapiekanka makaronowa z wędzoną kiełbasą i ostrym żółtym serem

Zapiekanka makaronowa z wędzoną kiełbasą i ostrym żółtym serem
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 4 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj makaron i odstaw. Upiecz główkę czosnku. Kiełbasy i cebulę pokrój w małą kostkę. Cebulę przesmaż na oliwie i dodaj kiełbasę, czosnek i pomidory. Dolej czerwone wino i przypraw cząbrem. Odparuj wino do połowy, następnie dodaj makaron i groszek. Przypraw dużą ilością czarnego pieprzu i niewielka ilością soli. Na makaron zetrzyj ser. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Przygotuj chrupiącą sałatę rzymską. Do miseczki wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej, drobno posiekane suszone pomidory, miód, tymianek, ocet sherry i orzechy. Sałatę pokrój na większe kawałki i polej dressingiem. Makaron podawaj z sałatą rzymską. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA