Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Zapiekanki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i odciskamy na sicie nadmiar wody.
W misce łączymy ser ricotta, poszatkowaną pietruszkę, odciśnięty poszatkowany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy starty ser pecorino, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz skórkę z poły cytryny.
W osobnym wysokim naczyniu przygotowujemy zimny sos pomidorowy. Wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, poszatkowaną chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę blenderem i dodajemy poszatkowaną bazylię.
Naczynie do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy sosu pomidorowego na spód.
Makaron cannelloni faszerujemy szpinakiem z ricottą, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką. Układamy na sosie i polewamy całość pozostałą pastą z pomidorów.
Obsypujemy wierzch porwaną w dłoniach mozzarellą i wstawiamy do pieca nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Podajemy gorące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA