Cannelloni ze szpinakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Zapiekanki
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 2 op. serka ricotta, ok. 500 g
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 op. mrożonego szpinaku w liściach
- ½ szklanki startego sera pecorino
- 2 łyżki poszatkowanej pietruszki
- gałka muszkatołowa
- skórka z ½ cytryny
- 2 kulki mozzarelli
- sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- ½ tajskiego chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ pęczka świeżej bazylii
- masło lub oliwa do wysmarowania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy na sicie nadmiar wody.
W misce łączymy ser ricotta, poszatkowaną pietruszkę, odciśnięty poszatkowany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy starty ser pecorino, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz skórkę z poły cytryny.
W osobnym wysokim naczyniu przygotowujemy zimny sos pomidorowy. Wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, poszatkowaną chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę blenderem i dodajemy poszatkowaną bazylię.
Naczynie do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy ⅓ sosu pomidorowego na spód.
Makaron cannelloni faszerujemy szpinakiem z ricottą, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką. Układamy na sosie i polewamy całość pozostałą pastą z pomidorów.
Obsypujemy wierzch porwaną w dłoniach mozzarellą i wstawiamy do pieca nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Podajemy gorące.
W misce łączymy ser ricotta, poszatkowaną pietruszkę, odciśnięty poszatkowany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy starty ser pecorino, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz skórkę z poły cytryny.
W osobnym wysokim naczyniu przygotowujemy zimny sos pomidorowy. Wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, poszatkowaną chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę blenderem i dodajemy poszatkowaną bazylię.
Naczynie do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy ⅓ sosu pomidorowego na spód.
Makaron cannelloni faszerujemy szpinakiem z ricottą, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką. Układamy na sosie i polewamy całość pozostałą pastą z pomidorów.
Obsypujemy wierzch porwaną w dłoniach mozzarellą i wstawiamy do pieca nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Podajemy gorące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W