Amatriciana
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu rigatoni
- 1 posiekany pęczek szczypiorku
- 1 posiekany pęczek natki pietruszki
- 50 g masła
- sól i pieprz
Sos:
- 1 opakowanie pokrojonych pomidorów
- mały kawałek słoniny
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 anchois
- pół posiekanej czerwonej cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 50 g pokrojonej pancetty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z masłem, połową szczypiorku i pietruszki. Wymieszać, żeby masło się stopiło, przyprawić solą i pieprzem.
Drobno pokrojoną słoninę stopić na patelni. Dodać oliwę, czosnek, anchois, cebulę i pancettę. Kiedy cebula się zrumieni wrzucić pomidory. Podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, dodać resztę ziół, sól i pieprz. Wsypać makaron i dokładnie wymieszać.
Drobno pokrojoną słoninę stopić na patelni. Dodać oliwę, czosnek, anchois, cebulę i pancettę. Kiedy cebula się zrumieni wrzucić pomidory. Podsmażyć przez chwilę, zdjąć z ognia, dodać resztę ziół, sól i pieprz. Wsypać makaron i dokładnie wymieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W