Gnudi z brązowym masłem i koperkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Gnudi:
- 500 g sera ricotta lub twarogu maślankowego
- 80 g sera twardego typu parmezan
- 1 jajko
- 120 g mąki krupczatki
- 80 g masła
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Dodatki:
- 1 pęczek koperku
- sól
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ser ricotta wyłóż na gazę i odstaw na ok. 30 min. do odsączenia.
Ser typu parmezan zetrzyj na tarce na małych oczkach, następnie wymieszaj z ricottą, jajkiem, skórką z cytryny, gałką muszkatołową, mąką oraz szczyptą soli.
Z masy uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego, odstaw do lodówki na 30 minut.
Zagotuj w garnku wodę z łyżeczką soli. Następnie dodaj gnudi, gotuj przez 5 min.
W rondelku podgrzej masło do momentu, aż stanie się brązowe.
Ugotowane gnudi podawaj z brązowym masłem, posiekanym koperkiem oraz czarnym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W