Szybki makaron azjatycki

Szybki makaron azjatycki
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego (wstążki)
  • ½ pęczka dymki
  • 1 marchew
  • 2 kapusty pak choi
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 mała papryczka chili
  • sok z ½ limonki
  • oliwa
  • (przyda się wok!)
Opcjonalnie:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. pół szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, marchew w cienkie paski, szczypiorek szatkujemy, a pak choi kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulkę i krótko podsmażamy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i marchewkę. Doprawiamy sosem rybnym, sojowym, papryczką chili, cukrem i sokiem z limonki.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Do warzyw dorzucamy pak choi i smażmy dalej, aż warzywa lekko zmiękną, podrzucamy całość na patelni kilka razy.
Wlewamy trochę wody. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody i dolewamy do dania. Dorzucamy makaron i wszystko razem mieszamy. Na koniec posypujemy danie sezamem i dymką, serwujemy gorące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA