Szybki makaron azjatycki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego (wstążki)
- ½ pęczka dymki
- 1 marchew
- 2 kapusty pak choi
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki sezamu
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 mała papryczka chili
- sok z ½ limonki
- oliwa
- (przyda się wok!)
Opcjonalnie:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. pół szklanki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, marchew w cienkie paski, szczypiorek szatkujemy, a pak choi kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulkę i krótko podsmażamy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i marchewkę. Doprawiamy sosem rybnym, sojowym, papryczką chili, cukrem i sokiem z limonki.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Do warzyw dorzucamy pak choi i smażmy dalej, aż warzywa lekko zmiękną, podrzucamy całość na patelni kilka razy.
Wlewamy trochę wody. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody i dolewamy do dania. Dorzucamy makaron i wszystko razem mieszamy. Na koniec posypujemy danie sezamem i dymką, serwujemy gorące.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Do warzyw dorzucamy pak choi i smażmy dalej, aż warzywa lekko zmiękną, podrzucamy całość na patelni kilka razy.
Wlewamy trochę wody. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody i dolewamy do dania. Dorzucamy makaron i wszystko razem mieszamy. Na koniec posypujemy danie sezamem i dymką, serwujemy gorące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W