Omlet makaronowy z grzybowym sosem

Omlet makaronowy z sosem grzybowym
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

  • opakowanie makaronu razowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kurek
  • 6 pieczarek
  • 2 jaja
  • 4 plastry długodojrzewającej szynki
  • 80 g sera pleśniowego
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • ½ kieliszka białego wina
  • ½ pęczka szczypiorku
  • garść rukoli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na maśle z przesiekanymi grzybami i szynką. Dodajemy wino, ser, śmietanę, a na koniec przesiekaną rukolę. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Makaron dokładnie cedzimy – musi być suchy. Jaja rozmącamy i dodajemy do nich przesiany szczypior. Na patelni układamy warstwę makaronu i polewamy niezbyt obficie jajem. Kiedy się zetnie, ściągamy placek makaronowy z patelni do środka wlewamy sos i rolujemy. Tniemy rolkę na pół, przekładamy na talerz. Skrapiamy oliwą i gotowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA