Kluski pomidorowe z warzywami

Kluski pomidorowe z warzywami
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Kluski:
  • 200 g mąki
  • 80 g suszonych pomidorów
  • ok. 1 szklanki wrzątku
Pesto:
  • ½ pęczka pietruszki
  • kilka gałązek mięty
  • ½ pęczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 orzechy włoskie
  • 3-4 łyżki startego, twardego sera żółtego np. parmezan, pecorino lub podobny
  • sól
  • pieprz
  • dobra oliwa
  • 1 łyżka octu śliwkowego
Warzywa:
  • 150 g żółtej fasolki
  • 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
  • 8 pomidorków koktajlowych czerwonych
  • 6 pomidorków żółtych
  • ¼ bakłażana

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory suszone miksujemy na pastę.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pastę z pomidorów i łączymy widelcem, następnie powoli dolewamy wrzątek. Mieszamy widelcem, a jak ciasto zacznie się sklejać zaczynamy wyrabiać ręcznie miękkie, elastyczne, nie klejące się ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
Gładkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie miksujemy pesto. Wszystkie składniki przekładamy do malaksera i stopniowo dolewając oliwę miksujemy na zielony sos.
Fasolkę gotujemy al dente w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku. Kroimy na pół.
Bakłażan kroimy w paski, a pomidorki na połówki.
Ciasto na kluseczki formujemy w długie paluchy o grubości ok. 1 cm. Kroimy w małe kluseczki i gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i na gorącą wrzucamy bakłażan. Smażymy go ok. 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Dodajemy fasolkę i bób oraz kluski. Smażmy jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy bób. Na koniec dodajemy pesto, mieszamy i serwujemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA