Kluski pomidorowe z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Kluski:
- 200 g mąki
- 80 g suszonych pomidorów
- ok. 1 szklanki wrzątku
Pesto:
- ½ pęczka pietruszki
- kilka gałązek mięty
- ½ pęczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 4 orzechy włoskie
- 3-4 łyżki startego, twardego sera żółtego np. parmezan, pecorino lub podobny
- sól
- pieprz
- dobra oliwa
- 1 łyżka octu śliwkowego
Warzywa:
- 150 g żółtej fasolki
- 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu
- 8 pomidorków koktajlowych czerwonych
- 6 pomidorków żółtych
- ¼ bakłażana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory suszone miksujemy na pastę.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pastę z pomidorów i łączymy widelcem, następnie powoli dolewamy wrzątek. Mieszamy widelcem, a jak ciasto zacznie się sklejać zaczynamy wyrabiać ręcznie miękkie, elastyczne, nie klejące się ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
Gładkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie miksujemy pesto. Wszystkie składniki przekładamy do malaksera i stopniowo dolewając oliwę miksujemy na zielony sos.
Fasolkę gotujemy al dente w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku. Kroimy na pół.
Bakłażan kroimy w paski, a pomidorki na połówki.
Ciasto na kluseczki formujemy w długie paluchy o grubości ok. 1 cm. Kroimy w małe kluseczki i gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i na gorącą wrzucamy bakłażan. Smażymy go ok. 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Dodajemy fasolkę i bób oraz kluski. Smażmy jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy bób. Na koniec dodajemy pesto, mieszamy i serwujemy.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pastę z pomidorów i łączymy widelcem, następnie powoli dolewamy wrzątek. Mieszamy widelcem, a jak ciasto zacznie się sklejać zaczynamy wyrabiać ręcznie miękkie, elastyczne, nie klejące się ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
Gładkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie miksujemy pesto. Wszystkie składniki przekładamy do malaksera i stopniowo dolewając oliwę miksujemy na zielony sos.
Fasolkę gotujemy al dente w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku. Kroimy na pół.
Bakłażan kroimy w paski, a pomidorki na połówki.
Ciasto na kluseczki formujemy w długie paluchy o grubości ok. 1 cm. Kroimy w małe kluseczki i gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i na gorącą wrzucamy bakłażan. Smażymy go ok. 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Dodajemy fasolkę i bób oraz kluski. Smażmy jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy bób. Na koniec dodajemy pesto, mieszamy i serwujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W