Sernik na kruchym spodzie
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Serniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Składniki:
- Spód:
- 100 g mąki, najlepiej krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 75 g miękkiego masła
- 2 małe żółtka
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg tłustego twarogu, może być z wiaderka
- 200 g miękkiego masła
- 170 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki pasty z wanilii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
Frużelina malinowa:
- maliny mrożone
- mąka ziemniaczana
- żelatyna
- ew. świeże maliny do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruchy spód wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż masa zacznie się zbijać w kulkę. Następnie wyciągamy z malaksera, wykładamy ciastem spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia, dociskamy, wyrównujemy i nakłuwamy gęsto widelcem. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do gorącego tortownicę ze spodem. Pieczemy, aż się ładnie zarumieni, potrwa to ok. 20-25 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Miękkie masło ucieramy z połową cukru na puch, następnie dodajemy żółtko po żółtku, ciągle miksując. Dodajemy łyżka po łyżce twaróg i pastę z wanilii i miksujemy nadal. Przesiewamy mąkę, miksujemy krótko.
W osobnej misce lekko podbijamy białka z pozostałym cukrem, nie ubijamy na sztywno, białka mają się zrobić białe, ale nadal pozostać lejące. Dolewamy je na dwie raty do masy serowej i dokładnie mieszamy, ale już nie mikserem, tylko rózgą.
Na wystudzony spód wylewamy masę sernikową, wyrównujemy wierzch, lekko stukamy formą o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zmniejszamy temperaturę pieca do 130 stopni, ustawiamy grzanie tylko od dołu. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wrzątkiem. Wstawiamy sernik i pieczemy 30 minut, następnie włączamy górną grzałkę i pieczemy kolejne 60-70 minut.
Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez godzinę, następnie wyciągamy z pieca i studzimy zupełnie. Ściągamy formę, wstawiamy ciasto do lodówki i po ok. 1-2 godzinach możemy kroić. Sernik świetnie smakuje z frużeliną malinową.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź