Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Serniki, Desery wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Spód:
  • 85 g mąki pszennej
  • 55 g dobrej roślinnej margaryny
  • 30 g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
Masa nieserowa:
  • 600 g wegańskiego serka kremowego (np. z orzechów nerkowca)
  • 100 g cukru
  • 45 g oleju kokosowego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 400 g truskawek
  • 250 g śmietanki kokosowej
  • 15 g pektyny NH
Dodatkowo:
  • dowolne świeże owoce do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki na spód połącz ze sobą w mikserze do powstania jednolitego ciasta. Pod koniec dodaj trochę zimnej wody. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 15 minut.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj. Wyłóż ciasto na dno tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Wystudź.

Truskawki z sokiem i ze skórą z cytryny, ziarenkami wanilii wrzuć do garnka. Zagotuj i gotuj, aż całkowicie się rozpadną, a sok się zredukuje. Dodjaj olej kokosowy. Na koniec połącz cukier z pektyną i dorzuć do truskawek. Gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw na 5 minut i zblenduj (bez laski wanilii)

W malakserze umieść serek i dodaj do niego ciepłą masę truskawkową. Dokładnie zblenduj. Śmietankę kokosową ubij i partiami dodaj do masy truskawkowej, delikatnie mieszając, aby nie stracić napowietrzenia. Masę wylej na upieczony spód. Schłodź przez całą noc w lodówce.

Sernik delikatnie wyjmij z formy i przełóż na talerz. Udekoruj dowolnymi świeżymi owocami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA