Sernik truskawkowy na zimno
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Serniki, Desery wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Spód:
- 85 g mąki pszennej
- 55 g dobrej roślinnej margaryny
- 30 g cukru pudru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
Masa nieserowa:
- 600 g wegańskiego serka kremowego (np. z orzechów nerkowca)
- 100 g cukru
- 45 g oleju kokosowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 laska wanilii
- 400 g truskawek
- 250 g śmietanki kokosowej
- 15 g pektyny NH
Dodatkowo:
- dowolne świeże owoce do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki na spód połącz ze sobą w mikserze do powstania jednolitego ciasta. Pod koniec dodaj trochę zimnej wody. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj. Wyłóż ciasto na dno tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Wystudź.
Truskawki z sokiem i ze skórą z cytryny, ziarenkami wanilii wrzuć do garnka. Zagotuj i gotuj, aż całkowicie się rozpadną, a sok się zredukuje. Dodjaj olej kokosowy. Na koniec połącz cukier z pektyną i dorzuć do truskawek. Gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw na 5 minut i zblenduj (bez laski wanilii)
W malakserze umieść serek i dodaj do niego ciepłą masę truskawkową. Dokładnie zblenduj. Śmietankę kokosową ubij i partiami dodaj do masy truskawkowej, delikatnie mieszając, aby nie stracić napowietrzenia. Masę wylej na upieczony spód. Schłodź przez całą noc w lodówce.
Sernik delikatnie wyjmij z formy i przełóż na talerz. Udekoruj dowolnymi świeżymi owocami. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź