Budyń daktylowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dobre dla dzieci, Desery wegańskie
Składniki:
- 2 ⅓ szklanki mleka roślinnego
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej
- 10 - 15 daktyli
- 1 gorzka czekolada
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- do podania: płatki kokosowe, płatki migdałowe, pestki granatu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć.
Wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu, aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
Czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać, do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej.
Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami. Proste, prawda?
Wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu, aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
Czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać, do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej.
Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami. Proste, prawda?
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dobre dla dzieci
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W