Budyń daktylowy

Budyń daktylowy
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dobre dla dzieci, Desery wegańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć.
Wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na małym ogniu, do czasu, aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.
Czekoladę połamać na kostki i dodać do gorącego mleka z kaszą. Intensywnie mieszać, do czasu rozpuszczenia się czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej.
Gorący budyń podawać z ulubionymi owocami, orzechami lub bakaliami. Proste, prawda?

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA