Fasolotto z mascarpone, brokułami i szpinakiem

Fasolotto z mascarpone, brokułami i szpinakiem
Oceń przepis:
105 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 1 duża cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka różyczek brokułu
  • pół litra wywaru z warzyw
  • szklanka liści szpinaku
  • 450 g białej fasoli ugotowanej al dente
  • 100 g serka mascarpone
  • pół łyżeczki soli
  • ćwierć łyżeczki pieprzu
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka z cytryny do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz drobno posiekaną cebulę.
Dodaj różyczki brokułu i chwilę podsmażaj.
Dodaj szklankę wywaru oraz liście szpinaku. Gotuj, aż brokuł będzie miękki.
Następnie dodaj fasolę i w razie potrzeby resztę wywaru. Dopraw solą i pieprzem, dodaj mascarpone i doprowadź do wrzenia.
Na koniec dodaj sok z cytryny i podawaj udekorowane płatkami migdałowymi i skórką z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA